fattig student

Så här står det i tidningen Studentliv 4/05

"-Vi har tyvärr ett studiemedelssysystem som innebär att många måste jobba extra för att få ekonomin att gå ihop, vare sig de vill det eller inte, säger Lotta Ljungqvuist, vice ordförande på SFS (Sveriges förenade studentkårer min anm.). Numera går det att tjäna mer pengar än förr innan studiemedlet börjar naggas i kanten. Reglerna ändrades 2001, och i dag får du som studerar på heltid tjäna nästan 100 000 kronor per år innan ditt studiemedel påverkas. Det är denna summa som kallas för fribelopp.
Ändå har CSN inte sett någon märkbar ökning av antalet extraarbetande, enligt presschefen Magnus Forss.
- Vi gjorde en mätning både innan och efter reformen och det var ungefär samma antal som arbetade extra vid båda tillfällena. Det tyder väl på att de som kan jobba extra gör det, de andra har ingen möjlighet.
Lotta Ljungquist på SFS gillar inte riktigt att man valt att höja fribeloppet men låtit studiemedlet ligga kvar på ungefär samma nivå.
- För oss är fribeloppet en ickefråga. Vi tycker att det väsentliga är att studiemedlet höjs till en nivå som gör att man klarar sig utan att jobba extra, om man nu inte vill. Vilken annan heltidssysselsättning kräver att du arbetar extra för att få ekonomin att gå runt?! Enligt SFS beräkningar hamnar en ensamstående student på plus minus noll när månaden är slut. Men det finns inget utrymme för oförutsedda utgifter, som tandläkarbesök eller nya glasögon. Och en student med barn går back 1 600 kronor varje månad.
- Studenter lever hela tiden på marginalen. En students faktiska kostnader ökar i större takt än vad studiemedlet gör.
Lotta Ljungquist hänvisar till beräkningar som visar att en genomsnittlig student under 2005 kommer att betala 1 000 kronor mer för sitt boende än förra året - samtidigt som studiemedlet bara höjts med 175 kronor på helårsbasis."

Det är faktiskt helt galet. Man lever verkligen på existensminimum. Läste i en annan artikel på tidningens hemsida att SFS ska  arbeta extra med studentens ekonomi och trygghet, d.v.s få studiemedlet höjt. Det är bra. För man kan inte höja hyrorna hela tiden och samtidigt inte höja studiemedlet.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback