Valborgsmässoafton -strejkdag nr 10.

Tack Älo!

Synd att jag inte kan vara i sunkan och fira valborg.
Nej nej, jag firar valborg genom att ha jour!
yippieayay!

Annat jag gjort i dag är att vara tacksam över att det inte är jag som går aspackad på stan kl. 15.00. Hur kul kan det vara? Jag har lite svårt för sånt där. Minns när man var yngre och för första gången fick fira valborg inne i stan, vilken lycka, men fan, hur kul var det på en skala? Inte ett dugg. Jag trodde jag var astuff med en cider (7,2:or givetvis, gärna persika eller kiwi) i ena handen och en cigg i den andra. Så coolt. Skönt att det är ett minne blott.

 Nä, tacka vetja grillkväll i någons trädgård.



29 april -strejkdag nr 9.

Hallå hallå!

I går publicerades
en av våra insändare, och i dag de resterande två.

"Min" hittar jag inte på nätet, så den får ni här nedan, men J:s har vi här

Lön för kompetens!

Undersköterskorna gör ett jättebra arbete och förtjänar verkligen en bra lön. Men det måste vara skillnad på ett yrke med gymnasiekompetens och ett yrke med universitetskompetens. I praktiken är det också stor skillnad, sjuksköterskor utför andra uppgifter men framförallt har vi ett övergripande ansvar för patientens hälsa. Som sjuksköterska har vi en legitimation som innebär ett stort medicinskt ansvar, utföra alla sina arbetsuppgifter korrekt, alltid, eftersom det handlar om liv och hälsa och möjligheten att göra om sin handling på rätt sätt finns inte. Vi ska också fungera som arbetsledare på arbetsplatsen. Det är också vi som är "läkarens ögon", vilket innebär att vi har ansvar för hela patientens situation och hälsa. Läkaren träffar patienten på morgonronden, därefter har sjuksköterskan ansvar över patienten och att rapportera om det händer något allvarligt. För det här ansvaret ska vi ha betalt! / Malin Torbjörnsdotter genom tio sjuksköterskor på Ögonkliniken, Akademiska sjukhuset, Uppsala

mors mors


28 april -strejkdag nr 8.

Ett tappert försök till att få bloggen i lite vårstämning. Är inte riktigt nöjd men orkar inte pyssla med detta nu... så håll till godo.

I dag kan man läsa följande på
unt.se
Vi ska alltså tillbaka till jobb i nästa vecka. Min första tanke var: skönt.
Och idag skulle förhandlingarna tas upp igen. Hoppas hoppas att det leder till framgång.

fridens liljor


Sicko!

I dag har vi sett filmen Sicko av Michael Moore. Jag är otroligt tacksam över att jag inte är amerikan. Vilket galet system. Tänk att man kanske måste välja om man vill sy ihop båda fingrarna eller bara det ena, för att man inte har råd. Och tänk att man kan nekas hjälp från sitt försäkringsbolag, för att "du är för ung för att få livmoderhalscancer". Hello! Vakna världen! Eller att man tvingas sälja sitt hus och flytta in i ett rum hos sin dotter för att man inte har råd att leva kvar pga av skulder till försäkringsbolagen. Sjukt är vad det är.

27 april (-strejkdag nr 7).

Tillbaka i Uppsala, magont direkt, vill helst fly konflikten. Jag är mycket konflikträdd överhuvudtaget och nu är jag indragen i en bautakonflikt. Känns i magen som sagt.

Iaf, Göteborg var helt fantastiskt roligt, skönt och avkopplande.

På fredagen så gick vi (jag o jennie) direkt ut på stan och shoppade. Handlade en klänning, två blusar och ett par byxor. Sen åkte vi ut till Kållered till moster och käkade tacos och drack rödtjut.

På lördagen började vi med en tur i Slottsskogen, tittade på djuren, framförallt pingvinerna. Sen gick vill till Haga och spanade lite i butiker och fikade grillad smörgås + världens godaste kladdkaka. På kvällen gick vi på indisk restaurang med j:s klasskompis och hennes tjej. Urtrevligt!

Och i dag, söndag sov vi bort hela förmiddagen, gick på en snabb prommis och sen tåget tillbaka till Uppsala.

24 april - strejkdag nr 4

Det är inte smart att åka ner på stan för möte och glömma plånkan hemma = endast frukost och tre äpplen i magen kl. 18.00 när man kommer hem igen.

Nu ska jag packa till i morgon, för då åker jag till Götelaborg på lite välförtjänt semester!

Och så ska jag gå till macken och köpa en glass. Det är också välförtjänt.


23 april - strejkdag nr 3.

I dag har vi skrivit en massa insändare till olika tidningar. Jag har också publicerat följande på diskussionsforumet på unt.se


Allt vi vill är att få betalt för det vi gör. Betalt för den vård vi ger och det enorma ansvar som vi har. Betalt för att vi har en legitimation. Betalt för att vi räddar liv. Betalt för att ge människor en drägligare vardag. Dessutom så har vi ett studielån som ska betalas av, vars räntor dessutom höjs undan för undan. Vi, sjuksköterskor, akademiker, med en legitimation och en Fil.kand i omvårdnad, vi är förpassade till att leva med minimal lön och en sjuhelvetes ansvar. Nu får det vara nog! Vi ska ha betalt för den kunskap vi besitter!

Och sjusköterskeutbildningen är visserligen eftergymnasial, men en akademisk sådan, som bedrivs på en högskola eller ett univeristet, inte på en folkhögskola som en del verkar tro.


Malin Torbjörnsdotter 2008-04-23 15:52


och detta har två kollegor skrivit

Bästa sjuksköterskor m fl som är anslutna till vårdförbundet. Suttit och läst inlägg från en civilekonom som ska vara glad att vi sjuksköterskor har ett humant tänkande och att alla patienter har samma värde. För om vi skulle få Anna Edvinsson som patient och veta hennes åsikt, så vore det lätt för oss att behandla henne efter åsikt och inte efter behov. Men vi tar inte hänsyn till hennes lön, löneutveckling eller kommentar: "sluta gapa...",utan hon får den hjälp hon är berättigad till. Det gäller även Bengt Karlsson (men ett sån inlägg är nästan inte värt att kommentera). Vi är många i detta land som arbetar med människor och är lågavlönade, men inget blír bättre av att säga vem som är mer värd en någon annan. Hanna har en lärarlön på 24 000 kr. Jag har lika många poäng som dig, men 28 år i vården och har ännu inte nått 24 000 kr. Vi kan inte jämföra yrken, men det vill du. Jobbar lärarna natt, jul, nyår, midsommar osv. Jag kan inte låta bli att tycka till. Det är klart att Hanna är värd 24 000 och mer. Men det innebär ju inte att vi sjuksköterskor skall sluta slåss för våra löner i förhållande till vår utbildning, vårt ansvar, våra arbetstider och kraven på att hålla oss uppdaterade på allt nytt som kommer inom vården. Jag trodde inte i min vildaste fantasi att undersköterskorna skulle ha samma lön som en sjuksköterska när jag vidareutbildade mig för ca 10 år sedan. Men de har ju mer när jag betalat mitt studielån. Jag säger grattis till er undersköterskor som har lyckats i er senaste löneförhandling. Jag hoppas att vi nu har ert stöd, för om vi har ett gott samarbete så vet ni att mycket av våra uppgifter får ni inte göra, men vi måste göra dem, även om vi vill tillbringa mer tid hos patienten. Hade någon talat om för mig hur vår lön skulle utvecklas när jag sökte sköterskeutbildningen för snart 15 år sedan, hade jag aldrig gått den. Men nu är det så och jag har fortfarande strejkrätten kvar, och därför får patienterna vänta och se om jag tänker komma tillbaka till jobbet när den är över.

Maria Jansson 2008-04-22 19:58



Det känns lite märkligt att en yrkesgrupp som som har ett så viktigt arbete att fara för hälsa och liv uppstår vid strejk, inte värderas högre av arbetsgivare/politiker.

Men, sjuksköterskeyrket är ju ett kvinnoyrke som värderas lågt, framförallt av andra kvinnor enligt vad som kan läsas i tidigare inlägg på i detta forum. Framförallt är det viktigare att räkna pengar än att rädda liv...

Du "Anna Edvinsson", är välkommen att prya hos mig, vi kan till och med byta arbetsuppgifter med varandra för en dag, jag är övertygad att jag klarar av ditt arbete utan att göra bort mig alltför mycket. Men du, klarar inte av att ta över mina arbetsuppgifter utan att patienten på operationsbordet hamnar i livsfara...

Cirka 30 procent av av sjuksköterskorna tillhör 40-talist generationen och är på väg att gå i pension de närmaste åren. Yrket präglas redan i dag av en brist som inte kan utbildas bort. Jag rekommenderar alla gymnasister som tänker söka universitetsutbildning att välja t ex att bli civilekonom eller civilingenjör. Ingångslönen kanske inte är så fet men, löneutvecklingen är storstilad... jämfört med en sjuksköterskas. Om inte det kommande avtalet ger ett skäligt lönepåslag är det ingen idé att arbeta kvar i vården. Det kommer ju att bli en hel del lediga jobb eftersom även andra sektorer har ca 30 % 40-talister som väntar på pension...

Thomas Carlson 2008-04-21 16:43



-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Skickade även i väg ansökan om norsk legitimation i dag. Så jäkla skönt. Hej hej Norge!

22 april -strejkdag nr 2.

Helt slut. Helt less. Det är kämpigt att strejka. Speciellt när man arbetar och slåss i motvind hela tiden. Mer än någon annan arbetsplats. Speciellt när näst högsta människan på sjukhuset ringer och undrar varför inte avdelningen är tömd som den ska. Eller det beordras skyddsarbete på helt fel grunder. Känner sig inte mer värd en sanden katten pissar på.

Denna veckan skickar jag in mina ansökningspapper för norsk legitimation.

UPDATE:

Utdrag från
www.unt.se Wiberg har även berättat i Radio Uppland om dåligt dessa skyddsarbeten skötts

Strid om skyddsarbeten

Uppsala län har haft ett lugnt första dygn på sjuksköterskestrejken. Men från fackligt håll irriteras man över hur arbetsgivaren agerat när det gäller skyddsplatser och ledigheter.
- Man har bemött oss vidrigt i vissa fall, säger Agneta Wiberg, Vårdförbundet.
I länet har arbetsgivare och fack varit överens om vilka avdelningar som inte bör stänga helt om inte patienterna ska riskera skador. Efter förhandling har så kallade skyddsplatser upprättats på exempelvis neurologen (två platser), ortopeden (åtta platser) och på ögonkliniken som har två sjuksköterskor i beredskap.
- Här kunde arbetsgivaren visa att strejken skulle ha blivit samhällsfarlig och det har vi accepterat. Våra aktioner ska göra det besvärligt för arbetsgivaren, aldrig skada patienten, säger Agneta Wiberg.

Men på strejkens andra dygn finns det tecken på att arbetsgivaren struntar i åtgärderna, säger hon. Fortfarande finns fler skyddsplatser på avdelningarna än vad som står i varslet.
- Det har varit problematiskt på ortopeden och ögonkliniken. Det verkar som om man vill att verksamheten ska fortsätta som vanligt. Och då får vi diskutera hur vi ska gå vidare, om inte strejken får märkas.
- Jag måste också säga att arbetsgivaren agerat på ett vidrigt sätt när det gäller beviljade ledigheter och tjänstledigheter som plötsligt dragits in. I ett fall har inte ens ledighet beviljats då en nära anhörig avlidit, säger Agneta Wiberg.

Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset, säger sig inte känna till det senare fallet.
- Nej, det kan jag inte kommentera. Men att ledigheter dras in och man kallas till extra tjänstgöring är ingenting ovanligt i vår värld. Det sker året runt. Och det är vi som leder och fördelar arbetet på sjukhuset.
Han säger att sjukhusledningen följer de spelregler som gäller för vårdkonflikten.
- Det vore oss främmande att försvåra eller förhala varslen. Men vi har ett fullt sjukhus och kan inte planera för vare sig strejk eller hur många akutfall vi får. Det har varit svårare än vi trott att komma ned i det antal skyddsplatser vi ska ha.
- Ett utbrott av vinterkräksjuka på två större avdelningar i måndags gjorde uppgiften ännu svårare då vi inte kan flytta dit patienter, säger Björn Ragnarsson.

I slutet av veckan väntar ledningen in konsekvensbeskrivningar för hur nästa varsel, lagt till 5 maj, kommer att slå mot vården. Sedan följer nya diskussioner om samhällsfarligheten med facket.
Enligt Agneta Wiberg var stämningen bland medlemmarna i länet mycket god på tisdagen.
- Alla vill ställa upp för bättre villkor. Problemet med det här jobbet är att alla vill jobba också, för sina patienters väl. Men vi känner ett starkt stöd att gå vidare.

21 april - strejkdag nr 1.

I dag klockan 12 stämplade jag och mina kollegor ut, förutom hon som blev beordrad skyddsarbete. Skyddsarbete på helt fel grunder.

Jag är så förbannad!

I går på nyheterna sa de "som det ser ut nu komm inte vårdstrejken att kunna stoppas. Sköterskorna begär 22.000 i ingångslön från och med i år + 1.700 i påslag i år och 1.700 nästa år". Då slog det mig. 22.000 kr. Det är ju för fan småpotatis som vi begär. Ska det vara så jävla svårt att bara ge oss det. Måste vi hålla på att kriga. Det hela slutar ju med att det är krig mellan chef, läkarna och sjuksköterskorna. Och allt är sjuksköterskornas fel. För det är ju de som ställer till med bråk. Allt vi vill är att få betalt för det vi gör. Betalt för den vård vi ger och det enorma ansvar som vi har. Betalt för att vi har en legitimation, som kan ryka om man gör ett snedsteg, som kan kosta hela ens yrkeskarriär. Betalt för att vi räddar liv. Betalt för att ge människor en drägligare vardag. Dessutom så har vi ett studielån som ska betalas av, vars räkningar dessutom höjs undan för undan. Jag kan, som singel, heller inte ta mer än 670.000 kr i lån om jag tex vill köpa mig en bostad. Vi, sjuksköterskor, akademiker, med en legitimation och en Fil.kand, vi är förpassade till att leva med minimal lön och en sjukhelevetes ansvar. Nu får det vara nog! Vi ska ha betalt för den kunskap vi besitter!

20 april.

Nu är våren här! Strålande dag =)

Har spenderat dagen med följande:

- räfsat löv och storstädat trädgården med resten av folket i bostadsrättsföreningen jag hyr från.
- sytt nytt och lagat gammalt.
- plockat här hemma.
- gått till Gamla Uppsala och tillbaka.

I morgon börjar som sagt strejken. Ska bli spännande.

ähhhhhh

Det blev "bara" ett SM-silver för LHC. Fasiken.

Bättre förr?

Läst lite i Akademiska sjukhusets jubileumsbok...

Förhållningsregler för sköterskan
I förhållande till läkarne har sjuksköterskan en underordnad beroende ställning. Hon skall vara hövlig, hänsynsfull, tillmötesgående, strängt diciplinerad; detta sistnämna även om läkaren visar mycken vänlighet och förtroende. Att sköterksan, då hon tilltalas eller talar vid läkaren, reser sig upp och ej förblir sittande eller intager en självsvådlig ställning, det hör till vanlig sjukhusetikett. Äger än sköterksan mångårig erfarenhet, får hon dock aldrig gentemot läkaren öva någon kritik eller komma med invändningar, ty hon är med sina iakttagelser ej vuxen att följa hans arbete och känna skälen för hans handlingssätt.
Sköterskan bör värna om det förtroende som patienten hyser för läkaren och får aldrig inför patienten förvåna sig över läkarens åtgöranden. Vilken skada vore det ej, om patientens förtroende till läkaren bleve undergrävt.

Utdrag från en föreläsning för Sophiahemmets sjuksköterskeelever 1923

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Emmy Rappe, Sveriges första sjuksköterska utbildade under sin tid (1867-1877) vid Akademiska sjukhuset mer än femtio sjuksköterskor utan att få lön från sjukhuset. Emmy tilldelades "för gagneliga tjänster vid Akademiska sjukhuset, under tio år utan lön, en kunglig medalj i 8:e storleken att bäras i blått band med gula kanter".


Och det är i Rappes fotspår vi sköterskor går. För lön för mödan får vi inte på långa vägar. Inte ens en "kunglig medalj".

Ge oss högre lön nu!

18 april.

Så var det helg igen. Veckan har gått rasande fort. Har jobbat mina ordinarie pass och övertid + att det är väldigt stressigt med allt inför strejken, som inte verkar gå att hejda!

Så idag har jag och en jobbarkompis suttit i fyra timmar (på vår lediga dag) och arbetat med scheman och mailutskick inför måndag. Och nu känns det så skönt. Nu är det uträtt med vad som gäller och inte gäller. Vad vårt dispensarbete innebär etc.

Här kan man läsa om strejk i Fokus





weekend.

Så var min andra jour över. Och den var såååååå lugn. Knappt några samtal, knappt någon jourmottagning. Jag är helt förbryllad. Så jävla skönt. Och jag behövde inte ringa läkaren en enda gång. Jag kunde själv avgöra vilka som verkligen behövde ses på =) känns som att man kanske börjar få lite grepp om detta.

Så nu börjar helgen för fröken Söderstropp. Och den blir inte dramatisk. Hemmakväll, kanske läsa, se på film jag lånat från sjukhusbibblan, kanske gå till ica och köpa lite candy. I morgon träna med H.

Puss puss

Och för fan LHC, nu får ni verkligen ta och sätta dit de där smålänningarna!

10 april.

Åh, det jag fick tillbaka på skatten är precis lika mycket som min extra hyra är i juni! Kan det bli bättre eller?

eko

Numera köper jag bara hudvårdsprodukter, schampo etc från lush eller body shop. Och på lush i uppsala finns hur trevlig personal som helst. De är kunniga, hjälpsamma och jävligt bra säljare. Jag kommer alltid därifrån med något jag inte hade planerat. Men vad gör det när de har väldigt bra saker som dessutom är handgjorda, miljövänliga och ickedjurtestade??


bön till högre makter

PLS låt mig ha en soft jour! Snälla, vad har jag gjort för att inte förtjäna en lugn jourhelg??


8 april

Mördardag på jobbet i dag. Inte nog med att det är överbeläggningar etc så är det detta med varslet. Vilket är helt nödvändigt. Om jag fick bestämma skulle det vara en ingångslön på 25000 som nyexad. Men det trevliga är ju att just min avdeling ska strejka! och jag som är förtroendevald sedan typ två månader har ju fått jordens rivstart. Men kul är det. Att något händer, och denna gången ska det banne mig visas på lönekontot den 25:e!!

Ryskt rågbröd

På begäran kommer här receptet


Ryskt rågbröd (3 runda bröd)

Förberedelsetid: 1 dag

Tillagningstid: 45 min

Färdigt på: 1 dag 1 tim 45 min


Ingredienser


Steg 1:
500 g filmjölk
375 g stenmalt rågmjöl
20 g jäst

Steg 2:
500 g vatten
40 g honung
900 g stenmalt rågmjöl
20 g jäst

Gör så här

1. Blanda filmjölken med första mängden mjöl och jäst och låt stå i 24 timmar.

2. Tillsätt sedan vatten, honung, den andra mängden mjöl och jäst och blanda i 8 minuter.

3. Täck med plast och låt vila i två timmar. Dela degen i tre bitar och rundriv. Platta ut, pensla med vatten och doppa i rågmjöl. Låt jäsa i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Sätt in i varm ugn och spreja vatten på ugnens botten. Sänk värmen till 220 grader efter 10 minuter. Låt brödet baka stå i 30-40 minuter.

receptet finns på recept.nu

Mumsfillibabba


Sursvall, Sunkan, Sundsvall -kärt barn har många namn

Hemkommen från en toppenhelg i min gamla hemstad.
Helgen har spenderats med tjejerna och det har varit fika, shopping, tandoorihouse, alkohol och Kåren. Av alla ställen hamnade vi där. Men egentligen kanske inte så konstigt heller, eftersom vi nästan jämt hamnat där.

Borta bra men hemma bäst. Sitter nu och fikar mitt ryska rågbröd och rooiboste och lyssnar på elden som sprakar i den öppna spisen.


2 april.

Dags för en update

Först och främst: Jag mår så jäkla bra just nu! Länge sedan jag kände mig så tillfreds med livet. Energin som flödar är bara positiv och jag ler och är glad mest hela tiden. Känner mig harmonisk och fri. Bara jag och ingen annan.

I helgen var min kära mamma här och hälsade på. Vi hann göra stan + upplandsmuseét och konsthistoriska. Väldigt mysigt att ha henne här.

I går fyllde min fina bror 20 år! Dock hade jag världens mördardag på jobbet så jag kom inte ihåg förräns efter lumpenläggdags. Men man kan väl inte bli sur när man blir väckt av grautaltioner??

På fredag bär det av till Sunkan!! Tjoho! Saknar mina underbara vänner so much =)