första mailet, 16/5-04

Hej på er allesammen!
 

Nu är jag o Ola i Krakow på ett Internetcafé. Kände att det var dags att  skriva lite till er!
 

12 maj

Vi började då med nattåget Malmö-Berlin, vilket  var ganska ok minus att hela vagnen bestod av skånska ungdomsklasser som inte ville sova… Men med öronproppar i  så somnade man till gunget på havets våg.


13 maj

Framme i Berling 06.20, och tog första bästa tåg till Warszawa, som gick 06.45 =) Bara att  tuffa på! Nu är vi äntligen på väg!!! Detta som vi snackat om så länge!!

 
Ja, i Warszawa kom fram vid ett snåret. Stationen där var ju inte den mest logiska… hamnade mitt i underground full med en massa affärer, växlingskontor och andra grejer, fattade inte alls var main hall var… men när vi väl gick ut på gatan och såg hela den trista byggnaden till centralstation, fatta vi lite mer. Knalla in dit och där fann vi turistinfo. Fick tips om en bår som man kunde på i. Traska dit mitt i hellregnet. Blöta som katter kom vi äntligen fram, och gubben på båten hade ett rum!! =) Sen var det ut i regnet igen och kollade in gamla stan, det är det som är värt att se i Warzsawa om du frågar mig…

Käka lite mat på något vegställe, stor tallrik med mat för trettio kronor. Allt är så jäkla billigt, ändå jagar man priser i affären… helt sjukt… bananerna kostade 4 kr kilot!!

 
På fredagen den 14 maj var det SOL och kall luft, men man var ju lite positiv och gick i kneepants o sandaler… *brr* men men, kolla in gamla stan ännu mer, köpte ett bärnstenshalsband och var på kungliga slottet. Hela jäkla stan och allting är restaurerat, det känns fejk, men de har gjort det jäkligt bra, även om slottet inte ger den där ”gamla” känslan…  


På lördagen (15 maj, min namnsdag) checkade vi ut från våran båt, och drog vidare till krakow. Vi åkte från Warszawa vid 12 och var framme vid tre, en timme efter att turistbyrån stängt… jävligt surt… Men vi var inte ledsna för det, traska runt i stan i två timmar i hopp om att finna något ställe… men utan resultat. Gick tillbaka till stationen, där  vi förut blivit överösta av erbjudande av olika människor som hade boende. Gick till en kille som hade en hel del, men det var bara dyra (tyckte vi iaf) vi gick ifrån han, och skulle gå till Nathans Villa Hostel som vi visste fanns i gamla stan, men inte exakt var, då vi inte hade tillgång till karta pga av stängd turistbyrå… Iaf killen hade ett erbjudande ett snäpp utanför centrum, för 30 zloty (60 kr) per skalle och natt. Såg trevligt ut på broschyren, visst sa vi. Ok, ja, det var bara att åka buss med kille som guide. Väl framme insåg vi vilket misstag vi gjort. Man får det man betalar för och detta stämde verkligen in på det här stället. Byggnaden hade inte renoverats sen kommunisttiden och rummet… ja, det hade två sängar, en vask o två stolar o ett litet nattygsbord… inte mer, och ursäkta, två små tavlor som knappt syntes på den höga väggen… Fy fasen vad äckligt, tänk Lilja 4-ever och ni vet hur det såg ut.  Sen kom vi fram till att det var melodifestival och fråga killen i receptionen om där fanns en tv… men det var party i tv-rummet så det gick inte… den kvällen var det en varma koppen, två smörgåsar, lite yatzy och sen krypa ner i sovsäcken, för de där lakanen var nog inte bytta på länge….
 

Söndag 16/5

Upp tidigt, halv åtta, lite frukost, skulle lämna in nyckel i receptionen som var öppen 24 timmar om dygnet. Bullshit. Där var hellåst och ingen syntes till… killen hade väl varit med och festat… ytterdörren var låst utifrån och allt… ja, vi lämnade nyckeln inkilad i receptionsdörren och hittade  så småningom ut genom en bakdörr. Men vi lärde oss ngt, ta inte emot skambud… vi har ingen aning om i vilken del av staden vi sovit… haha
 

Första bästa buss in till centrum. Letade upp Nathans Villa Hostel och blev varmt mittagna, de hade två sängar lediga =) Vilken lättnad! Fick en massa bra information av dem, och gick sedan ut i gamla staden och knallade runt ett tag, innan vi åkte till saltgruvorna som ligger en bit utanför krakow. Det fanns både vanliga bussar o sen sånna minibussar som körs privat, åkte en sån minibuss både dit och tillbaka, kostar 2 zloty (4 kr, allt är bara att dubbla). Gick en guidad engelsk tur på Saltgruvorna. Helfränt!! Så coolt! De har gjort massa kammare med en massa grejer, två kapell och en kyrka (som tog 70 år att göra, av tre män). Allt är i salt och det var helkul med en tur utanför stan! Det är sånt man vill åt!

Sen tillbaka igen, i regnet som åter börjat falla… vi har ju inte världens tur med vädret… men kul har vi!

Har installerat oss på hostlet och förberett oss för Auschwitz i morgon..

Det blir en hel dag det.

 
Vi har iaf hur  bra som helst och längtar inte hem!!  

Ska försöka skriva lite oftare så det inte blir en hel uppsats varje gång,.. hoppas att ni orkar läsa… det blir ju inte lättare med att det inte finns några prickar över vissa bokstäver…

Det är inte lätt att skriva på polska tangentbord heller, tangenterna är lite hur som helst.

 
Mamma! Inga jäkla dockor är sedda! (Ola såg visst en gubbe som sålde… men oj  vad vi glömt det… haha) varför ska jag släpa runt på sånna runt hela europa!! 


Ha det gott nu allesammen!


Kramar från Malin

 

Ola hälsar


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback